…………………………………….…………………………………………………. …….……            YEMEKHANE DENETİM FORMU     
A.Fiziki Koşullar, Araç Gereçler Uygun Uygun Değil
1.Zemin, tavan ve duvarların temiz ve bakımlı olması    
2.Zeminde kirli, suların, yiyecek kırıntılarının kolay tahliyesini sağlayan gider bulunması    
3.Havalandırma ve Baca düzeyinin her türlü kokuyu önleyecek düzeyde olması    
4.Ortamın aydınlanması ve ısınmasının yeterli ve sağlıklı olması    
5.Gıdaların hazırlandığı çalışma tezgahlarının mermer, paslanmaz çelik ve benzeri malzemeden yapılmış olması    
6.Gıdaların hazırlandığı çalışma tezgahlarının, doğrama tahtalarının ve diğer araç gerecin temiz olması    
7.Bıçak, spatula gibi araçların ve gıdalar ile temas eden diğer malzemelerin paslanmaz çelikten yapılmış olması, düzenli olarak temizlenmesi ve bakımlarının yapılması    
8.İçme suyu Damacana veya şehir şebekesinden arıtma cihazı ile arıtılarak sağlanmalı    
9.Bulaşık yıkama lavabosunun olması    
10.Tezgah ve lavabonun bulunduğu yerdeki duvarın en az 2 metre yüksekliğe kadar açık renkli fayans, mermer veya benzeri kolay temizlenebilir malzeme ile kaplı olması    
11.Tuvaletlerin yemek hazırlama yerlerinden uygun uzaklıkta bulunması    
12.Havalandırma girişleri filtreli ve korumalı olmalı    
13.Ampuller kırılmadan kaynaklanacak cam bulaşmalarına karşı korunaklı olmalı    
14.Çöp ve her türlü atıkların konulacağı yeterli sayıda ve büyüklükte, ağzı kapalı, paslanmaz, metal veya plastik malzemeden yapılmış, silindirik kolay yıkanabilir, ayak pedallı çöp kutusu olması ve çöp kutusunun içerisinde çöp torbası bulunması    
15.Çöp kovaları düzenli aralıklarla boşaltılıyor olması    
16.Çöp kovaları düzenli olarak yıkanıyor olması    
17.İlgili mevzuat gereğince haşere ve kemirgenlere karşı gerekli önlemlerin alınmış olması    
18.İlaçlama programına düzenli bir şekilde uyuluyor olması    
19.Temizlik amaçlı kullanılan bezlerin temiz olması ve rutin aralıklarla dezenfeksiyonun sağlanması(Mümkünse tek kullanımlık temizlik bezlerinin tercihi önerilmektedir.)    
20. Atık yağlar, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği esaslarına göre , toplama lisanslı geri kazanım tesisleri ile geçici depolama izni almış toplayıcılara teslim edilmesi    
21. Hijyen Kontrol programları işyerinin ilgili bölümlerine asılarak  temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri işaretlmiş olmalı    
DEPOLAMA  
22. Mal kabulde kontroller Türk Gıda Kodeksine uygun  olması    
23. Soğuk oda ve derin dondurucular temiz ve düzenli olması    
24. Temizlik ve hijyen malzemeleri gıdadan ayrı bir yerde depolanıyor olması    
25. Et ve Ürünleri sebzelerden ayrı bir yerde depolanıyor olması    
B.Gıda Hijyeni  
26.Gıda ile temas eden tezgah ve/veya doğrama tahtaları, araç ve gereçlerin temizliğinde uygun dezenfektanlı maddelerin kullanılması, kullanılan deterjan ve dezenfektanların ilgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı' ndan izinli, ruhsatlı olması     
27.Yemek üretiminde kullanılan  tüm gıda maddelerinin ilgili mevzuat uyarınca Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı' ndan üretim veya ithalat izinli olması    
28.Son kullanım tarihi geçmiş gıda maddelerinin tüketime sunulmaması, kirlenmiş, kokuşmuş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş, bombaj yapmış, kurtlu ve küflü olmaması    
29.Yemek üretiminde kullanılacak malzemelerin, uygun gıda ambalajı kullanılması, ambalajlı gıda maddesinin ambalajının yırtılmış, kırılmış, paslanmış olmaması    
30.Ambalajlı ve soğuk ortamda saklanması gereken gıdaların (et, süt, ayran, yoğurt v.b) muhafazası için bir buzdolabı bulunması, uygun koşullarda ve sıcaklıkta muhafaza ediliyor olması    
31.Hazır ve yarı hazır işlenmiş et ve et ürünlerinin(kırmızı ve beyaz etten imal edilmiş döner, köfte, nugget, şnitzel, hamburger köftesi, tavuk burger, sucuk ve benzeri) Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı' ndan üretim veya ithalat izni almış, etiketinde üretim ve son kullanım tarihi bulunmuş olması ve uygun koşullarda ve sıcaklıkta muhafaza ediliyor olması    
B.Gıda Hijyeni Uygun Uygun Değil
32.Çiğ olarak servis edilecek olan gıdaların (salata, meyve v.b) bol su ile iyice yıkanarak hazırlanması, hazırlandıktan sonra üzeri streç-film ile kapatılarak servise kadar buzdolabında uygun koşullarda ve sıcaklıkta muhafaza ediliyor olması    
33.Sebzeler ile et ürünlerinin hazırlanacağı ekipmanların (bıçak, tezgah, doğrama tahtası) ayrı olması    
34.El ile temas etme zorunluluğu olan gıda maddelerinin satış ve servisinin uygun malzeme ve alet-donanım ile yapılması, hazırlama ve ambalajsız ürünlerin servisi sırasında tek kullanımlık eldiven kullanılması    
35.Gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerin temizlik maddeleriyle aynı yerde bulundurulmaması    
36.Süt, yoğurt, ayran, puding v.b gıdaların 5 C' ve altındaki sıcaklıklarda uygun koşullarda bekletilmesi, kullanılıyor ise dondurulmuş ürünlerin -18 C 'de iken teslim alınması ve son kullanma tarihine kadar -18 C' de saklanması    
C. Personel Hijyeni    
37.Yemekhanede çalışan personelin sağlık karneleri ve portör muayenelerinin olması    
38.Portör muayenelerinin ilgili mevzuat çerçevesinde zamanında yapılıyor olması    
39.Personelin Yemekhanede çalışmasını engelleyecek hastalığının olmaması    
40.Çalışanların tırnaklarının kısa kesilmiş ve temiz olması, sakalsız olması, ellerde açıkta yara ve kesi bulunmaması, eğer var ise su geçirmez bandaj ile iyice kapatılmış olması    
41.İş kıyafetlerinin temiz ve yedekli bulunması    
42.Personelin tüm hizmet aşamalarında eldiven, maske ve bone kulanması    
43.Personelin soyunma dolabının olması    
44Yemekhane personelinin yaka kartı bulunması    
D.İş Güvenliği    
45.İlk Yardım malzeme dolabının olması, ilk yardım malzemelerinin eksiksiz bulunması    
46..Tüpgaz kullanılıyor ise emniyetinin bulunması    
47.Yangın söndürücünün bulunması    
E.Diğer Kurallar    

47.Günlük çýkan yemeklerden özel steril kaplara her bir üründen bir asýl ve bir sahit numune alýnarak 72 saat uygun kosullarda saklanmalý.

48.Yemeğin ve içerisindeki malzemelerin Ekte bulunan Yemek Çeşitleri Tablosu'na uygun olması

 

 

 

F.Görülen Diğer Eksiklikler, Düşünceler    
……………….………………………………………………………………………………………………………………............................................................................................................................................................................…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….........................…………………………........................................................................................................………………………………………………………......……………………    ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................./...../201..                                                                                                                               
Denetleyenin Adı/Soyadı/Ünvanı/İmzası  Denetleyenin Adı/Soyadı/Ünvanı/İmzası 

Denetleyenin Adı/Soyadı/Ünvanı/İmzası 

 

Yemekhane Görevlisinin                                        Adı/Soyadı/İmzası
YEMEK ÇEŞİTLERİ TABLOSU İÇİN TIKLAYINIZ.